Еко идеи за офиса

Зелените инициативи се оказват трудни за въвеждане, но веднъж усвоени, се пренасят и в личния живот на служителите.

12.09.2011 | 10:59
Еко идеи за офиса

Редица офиси въвеждат екологични норми на работно място. Керамични чаши с приятен дизайн и гравирани имена на служителите сменят еднократните пластмасови.
Една такава елементарна наглед промяна, се оказва доста трудна за осъществяване.
 „Има колеги, за които премахването на пластмасовите чашки си беше шоково,тъй като ги лишава от даден комфорт, да си изпият чашката и да си я хвърлят,“сподели пред Bulgaria on air Ваня Иванова оперативен мениджър на компания.
От друга страна има работници, които пренасят екоидеите в дома си. Лилия е дългогодишна служителка във фирмата, като идеята да живее в по – чиста околна среда, вече е част и от личния й живот. В дома си е монтирала енергоспестяващи крушки, със семейството си не използват никаква пластмаса. За да не замърсява околната среда, дори се придвижва с колело на работа. В офиса, е поддръжник на зелената идея и освен ежедневните си задължения, полага специално грижи за цветята на работното място.
 „Правим на няколко месеца почистване около офиса като това е в работно време и се включва почти целия офис,“ коментира Лилия Груева - мениджър реклама.
Идеята да си облекат зелените тениски и да се впуснат с метлата да почистят пред болка, в който се намира офисът им, не е допаднала веднага на работещите. Въпреки това, постепенно, всички са се включили. Останали доволни от крайния резултат, дори ги похвалили и живеещите в кооперацията.
Битката с пушачите обаче се е оказала доста по-трудна.
„От доста години компанията е против тютюнопушенето, и имаме конфликта с личния избор и тъй като това е работно място, просто се взе решение. Благодарим на колегите за това, че го спазват- сподели Лилия Груева. - Като един малък стимул за непушачите в офиса имаме плюс 15 минути обедна почивка, така че те да го приемат като благодарност към тяхното въздържание“.
Въпреки че е нетолерантна към пушачите, фирмата на Ваня и Лилия отговорно изпълнява социалните си задължения. Повод за гордост е много добре развитата им стажантска програма.


пушачи, стажантска програма, колеги, екоинициативи, блок, офис, кампания, работещи, служители, личен избор